ליווי פרטני וקבוצתי לעורכי דין באתגרי המקצוע
והתמודדות עם טראומטיזציה משנית
אתם חשים קונפליקט בין העיסוק שלכם לבין מה שמתחולל אצלכם פנימה עמוק בבטן?
הכל מסביבכם דחוף ואתם לא מספיקים למלא אחר המשימות; אתם עצבנים ומתוחים, מתפרצים על בן/בת הזוג ועל הילדים; דרוכים ומודאגים, מדוכדכים, הראש כואב; אין לכם כח ואין לכם חשק לצאת מהבית; סיפורים של אחרים מתגמדים לעומת הסיפורים שאתם שומעים ועמם אתם מתמודדים; אתם לוקחים את העבודה הביתה וקשה לכם לשכוח מהתכנים אליהם נחשפתם במהלך היום; מתבאסים מכך שהסופ"ש או החג נגמר ואתם נאלצים לקום ולצאת אל זירת הקרב כל יום מחדש?
כדאי שתעצרו לרגע ותקשיבו לראיון שלי ברדיו 102 FM, בו אני מדברת על ההשפעות ועל המחירים שאתם משלמים בעבודתכם עם אוכלוסיות מורכבות ומוחלשות, פוגעים ונפגעים - בתי משפט לנוער, בתי משפט קהילתיים, בתי משפט לענייני משפחה, וועדות שחרורים, וועדות פסיכיאטריות ואפילו הוצאה לפועל. אתם נאלצים להתמודד עם חומר חקירה, לצפות בקלטות בהן מתועדות התעללויות בילדים ובחסרי ישע, לרבות חומרים פורנוגרפיים, חשופים לכתבי אישום חמורים ולסיפורים מזוויעים, פוגשים את בני המשפחה ולעתים נאלצים לערוך ביקורי בית או ביקורים במוסדות פסיכיאטריים, בתי מעצר, בתי סוהר, פנימיות של הרווחה או של משרד הבריאות. ואם לא די בכך, עכשיו אתם פוגשים את קורבנות מלחמת "חרבות ברזל" - אנשים שאתם מבקשים לסייע להם במתן ייעוץ וייצוג משפטי, במיצוי זכויות, אתם שומעים את הסיפורים הקשים מפיהם.
איך מתמודדים עם זה?
מבחינה מקצועית אתם מעולים! אתם יודעים איך לעשות את העבודה שלכם, אך רובכם – סטודנטים ומתמחים, עורכי דין ושופטים – לא עוצרים לרגע להתבונן פנימה לתוך עצמם ולבחון את המחירים שאתם משלמים. הדבר בא לידי ביטוי בהיבטים קוגניטיביים, רגשיים, התנהגותיים ופיזיים. העולם הופך להיות מקום מסוכן ולא בטוח "הפכתי להיות חשדנית יותר, צינית עד מאוד, אני כבר לא בנאדם תמים"; "אני לא מוכן שהילדים שלי יישארו עם מישהו זר, אין מצב שיהיה בייביסיטר ממין זכר." אתם מתקשים לתת אמון באנשים, מתקשים לקיים מערכת יחסים זוגית ואינטימיים. חשים עייפות ותשישות, חרדה ופחד, דריכות ועצבנות, דיכאון וקושי להתרכז. מתמודדים עם סיוטים וחלומות רעים. לעתים הופכים להיות אגרסיביים ופונים לשימוש בחומרים ממכרים ומשני תודעה. אלה הם סממנים של שחיקה, של טראומה משנית ועקיפה, אשר נדבקת אליכם מהלקוחות שלכם, ובאחוזים מסויימים עלולה להתדרדר לטראומה ישירה.
שמתי לי למטרה להעלות את רמת המודעות של עורכי הדין והשופטים לתופעה זו באמצעות הידע והכלים שרכשתי. גם אני הושפעתי ומושפעת מאוד מהמגע עם האוכלוסייה הזאת – אני חשופה למראות ולמקרים קשים, מורכבים ועצובים, אך המודעות שלי לנושא גבוהה מאוד, ויש לי, ולנו המטפלים את הידע והכלים, לעומת המשפטנים.
הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות עם זה – כל אחד בדרכו – קריאה, ספורט, האזנה למוסיקה, ריקוד, אמונה דתית, מציאת משמעות, שיחה עם פסיכולוג (שאתם ממעטים מאוד ללכת, כי חלקכם לא באמת מאמינים בטיפול), אך הדבר שנמצא כיעיל ביותר להתמודדות של משפטנים הינו מקום בטוח בו הם יכולים לשתף ולהתייחס לחוויות שלהם מהעבודה (כי זר לא יבין זאת).
אני קוראת לכל אחד ואחת מכן לקחת אחריות על החיים שלו, של ילדיו ושל משפחתו ולעשות משהו עם עצמו.
מזמינה אתכם לדבר איתי באופן אישי ולהתייעץ מבלי להתחייב - מדוע איתך ולא עם פסיכולוג שואלים אותי? משום שהידע והניסיון שרכשתי ב- 32 שנות עבודה משלבים בין שני העולמות - המשפטי והטיפולי.
משום שלמדתי לדבר בשתי השפות, משום שאני מבינה את הכאב שעמו אתם מתמודדים, כי אני שם, ובעיקר משום שמי שמכיר אותי יודע שאני באה עם כל הלב והנשמה, כדי לעטוף, לתמוך, לסייע ולהיות שם בשבילכם.
קוראת למשרדים הגדולים והקטנים כאחד לקחת אחריות על עצמם ועל עובדיהם (המענה יכול להינתן במשרדים שלכם).
שופטים יכולים לפנות אלי בדיסקרטיות רבה, על מנת שאנסה לסייע ברמה הפרטנית.
ניתן להזמין הרצאות, סדנאות, מפגשים פרטניים ומפגשים קבוצתיים.
הצצה לעולמם הרגשי של עורכי דין המגינים על עברייני מין
קישור לפודקאסט ענת משיח בדוקטורס, יום רביעי, 27 בספטמבר, 2023 | 102FM